Podróżowanie, Żywność liofilizowana

Smak przygody: Dlaczego liofilizowane jedzenie to must-have każdego podróżnika

Każdy globtroter pewnie chociaż raz miał w życiu sytuację, w której przygotowanie odpowiedniego jedzenia w drogę, wiązało się z większym wysiłkiem i planowaniem. Poza wodą trzeba mieć ze sobą apteczkę, środki higieniczne, ubrania na wypadek zmiany pogody, niekiedy namiot i inne niezbędne wyposażenie. Z jednej strony, posiłki podczas wyprawy są bardzo ważne – zapotrzebowanie energetyczne jest wtedy większe niż normalnie. Z drugiej strony, każdy dodatkowy produkt zajmuje miejsce w plecaku i waży, a spore obładowanie nieco psuje przyjemność z wycieczki. Kolejnym problem są opakowania – te foliowe czy papierowe mogą się rozerwać i zabrudzić wszystko, co ze sobą mamy, pudełka zajmują za dużo przestrzeni, a puszki są za ciężkie. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi liofilizowane jedzenie. Jeśli jeszcze nie miałeś z nim styczności, zachęcamy do lektury. Przekonasz się, dlaczego to najlepsze rozwiązanie!

Z czym to się je?

Liofilizacja powoduje, że produkty spożywcze zmniejszają swoją objętość i wagę o 90%, dzięki czemu wszystkie wcześniej wymienione problemy idą w zapomnienie. Gdy raz przetestujesz to rozwiązanie, to w przyszłości ciężko Ci będzie obejść się bez liofilizowanych posiłków w podróży. Dodatkowe zalety to to, że na rynku jest bardzo duży wybór dań i przekąsek tego typu, dzięki czemu wszystko można łatwo dopasować do diety bezglutenowej, wegańskiej czy wegetariańskiej. Takie jedzenie można też śmiało serwować dzieciom, ponieważ nie ma w nim konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Kolejnym profitem jest też kilkuletnia zdatność do spożycia, więc w przypadku odwołania wycieczki np. z powodu choroby czy warunków pogodowych, nie stracisz pieniędzy i spokojnie będziesz mógł zabrać jedzenie w inną podróż.

Jak przygotować takie danie?

Do przyrządzenia posiłku liofilizowanego potrzebujesz wrzącej wody, dlatego nie zapomnij ze sobą zabrać zapalniczki lub zapałek, dzięki którym uda Ci się rozpalić ognisko. Chociaż kto wie, może należysz do tego rodzaju obieżyświatów, którzy potrafią to zrobić bez dodatkowych narzędzi? Następnie po otwarciu wlej wodę do opakowania do wysokości oznaczonej w jego wnętrzu, zamieszaj i zamknij. Odczekaj tyle czasu, ile wskazuje instrukcja – zwykle od kilku do kilkunastu minut. Potem ponownie otwórz torebkę, zamieszaj i jedz ze smakiem. Po posiłku opakowanie możesz z czystym sumieniem spalić w ognisku lub wyrzucić do kosza – dbamy o to, by nasze produkty były bezpieczne dla środowiska i łatwe w utylizacji. Zwykłe przekąski liofilizowane, takie jak suszone owoce czy batony, nie potrzebują zalewania wodą, jednak zwróć uwagę na ich wartość energetyczną – pomimo niepozornej wielkości, może ona być spora, więc nie zapomnij o zbilansowaniu diety.

W ofercie Szuchejszamy znajdziesz wiele dań i produktów liofilizowanych, które możesz zabrać ze sobą w drogę. Jesteśmy przekonani, że każdy tu znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *