Żywność liofilizowana

Liofilizowane śniadania – co ciekawego na rynku?

Żyjemy w wielkim pośpiechu, więc każdy sposób, by zaoszczędzić trochę czasu, wydaje się na wagę złota. Szczególnie rano jesteśmy bardziej ospali i powolni, nie mamy siły i ochoty na przyrządzanie czegoś skomplikowanego, ale mawia się, że śniadanie jest najważniejszym daniem dnia, więc warto byłoby zjeść wtedy coś pożywnego i zdrowego. Niektórzy wręcz nie mają czasu na śniadanie w domu, spożywają pierwszy posiłek dopiero w pracy, korzystając z przerwy – podczas takiej chwili wytchnienia też nie ma czasu na gotowanie. Z uwagi na powyższe, warto przyjrzeć się ofercie liofilizowanych śniadań, ponieważ ich przygotowanie trwa tylko kilka minut, a co najważniejsze, są zdrowe i pożywne.

Najpopularniejsze lio śniadania

Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się lio owsianki – w ofercie Suchejszamy znajdziesz bezglutenową owsiankę kokosową z jagodami, nasionami chia, figami i syropem z agawy lub owsiankę w nieco bardziej jesiennej wersji, z jabłkiem, cynamonem, żurawiną i nasionami chia. Podobnym produktem jest też jaglanka z dodatkiem eko malin i proszku aroniowego, równie smaczna i odżywcza.

Jeśli wolisz sięgnąć po coś mniej wyszukanego, to może przypadnie Ci do gustu chrupiące musli z truskawkami, lub jego słodsza, czekoladowa wersja?

Warto też rozważyć zakup śniadania z poza naszej tradycyjnej kuchni, by nie popaść w rutynę i mieć jakieś urozmaicenie w diecie. Tradycyjnie shakshuka to danie pochodzące z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z okolic Jemenu lub Tunezji, ale zawędrowała również do Europy i została nieco zmodyfikowana. W ofercie Suchejszamy znajdziesz bezglutenową, wegetariańską shakshukę śródziemnomorską z dodatkiem ciecierzycy, ryżu, pomidorów, papryki, jajek, sera feta, cebuli i przypraw. A gdyby tego było mało, możesz też wypróbować jajecznicę meksykańską, która od naszej tradycyjnej różni się obecnością czerwonej fasoli, kukurydzy i koziego sera.

Dla fanów słodkich śniadań też się coś z pewnością znajdzie, między innymi czekoladowy pudding lub kruszonka z jabłkiem i cynamonem. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zwiększyć pożywność tych dań i dodać do nich liofilizowane owoce – w sklepie Suchejszamy możesz zaopatrzyć się w mieszankę owoców leśnych, a także mieszankę z truskawkami, jabłkami i wiśniami.

Dlaczego warto?

Żywność liofilizowana dopiero zyskuje na popularności, wiele osób kojarzy ją jeszcze z jedzeniem dla kosmonautów i jest wobec niej nieufnych. Zupełnie niesłusznie! Lio dania są znacznie bezpieczniejsze i zdrowsze, niż większość posiłków, które można kupić w marketach, ponieważ są pozbawione konserwantów, dodatków cukru i oleju, nie ma w nich wzmacniaczy smaku czy sztucznych barwników. Posiadają wszystkie potrzebne składniki odżywcze, zachowują walory smakowe i zapachowe. Są lekkie i kompaktowe, dzięki czemu można je wygodnie zabrać ze sobą do pracy. Nie potrzebujesz też naczyń, jeśli chcesz je przygotować – opakowanie w którym je kupujesz, służy jednocześnie za miskę. Przekonaj się sam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *