Żywność liofilizowana

Dlaczego żywność liofilizowana jest trochę droższa od tradycyjnej?

Obecnie na rynku mamy szeroki wybór liofilizowanych produktów spożywczych. Mimo, że żywność liofilizowana cieszy się dużą popularnością, to patrząc na jej wagę, możnaby pomyśleć, że dużo kosztuje. Jednak w rzeczywistości to tylko pozory – posiłek po dodaniu wody nabiera objętości, a jego kaloryczność nie odbiega od tej w daniach tradycyjnych (co można sprawdzić na opakowaniu). Mały rozmiar nie powinien nikogo zwieść, danie będzie sycące i odżywcze.

20220813-21

Niektóre produkty liofilizowane nie wymagają użycia wody, np. owoce, warzywa i większość batonów, ale należy pamiętać, że garść liofilizowanych owoców ma mniej więcej taką samą kaloryczność, co ich naturalny odpowiednik, który w zwykłych warunkach ważyłby pewnie kilka kilogramów. Dlatego lepiej nie sugerować się wielkością produktów lio – by nie zjeść za dużo na raz, warto sprawdzać wszystko na etykietach.

Cena a jakość

Sama produkcja liofilizowanych dań jest kosztowna i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz czasu. To także ma swoje odzwierciedlenie w cenie. Jednak dzięki tej praktyce jedzenie nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników, o co coraz trudniej przy zakupie tradycyjnego pożywienia. W restauracjach, knajpach i fastfoodach do posiłków często dodaje się wzmacniacze smaku, by klienci chętniej przychodzili i składali więcej zamówień, więc tak naprawdę do końca nie wiemy co jemy, szczególnie za granicą. W przypadku liofilizowanej żywności na szczęście nie trzeba się o to martwić.

LYOFOOD-facility-production-freeze_drying-ingredients_03 (1)
LYOFOOD-facility-production-lab_01

Dodatkowo, zdatność do spożycia takich produktów osiąga nawet dwadzieścia lat, co jest praktycznie niemożliwe przy użyciu innych metod, takich jak zwykłe suszenie czy hydratyzacja. Produkty żywności liofilizowanej dostępne w naszej ofercie charakteryzują się długim terminem przydatności do spożycia, sięgającym kilku lat. Warto wspomnieć, że pokarmy poddawane liofilizacji muszą być najwyższej jakości, a to także wpływa na cenę.

Kolejną istotną kwestią jest czas – przygotowanie zwykłego domowego obiadu potrwa znacznie dłużej, niż tego liofilizowanego. Przykładowo samo obranie i oczyszczenie ziemniaków nie trwa zbyt krótko, podczas gdy liofilizowana żywność od razu jest całkowicie higieniczna i pozbawiona zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Jeśli ktoś żyje w pośpiechu i nie ma czasu na gotowanie, to z pewnością lepiej jest sięgnąć po produkty lio, niż po kolejnego niezdrowego hamburgera lub hot doga. Czasami warto zapłacić trochę więcej i mieć pewność, że je się coś zdrowego.

Dlaczego warto?

Jeśli wciąż się wahasz, czy kupno liofilizowanych przekąsek to dobry pomysł, to kolejnym argumentem może być fakt, że są one całkowicie bezpieczne dla dzieci. Plecaki uczniów są wypchane książkami, więc warto byłoby uniknąć dokładania kolejnych ciężarów maluchowi. Liofilizowane batoniki są małe, pożywne i lekkie, a do tego zdrowe w porównaniu do tradycyjnych słodkich bułek lub ciastek. To także świetne rozwiązanie w podróży, szczególnie w przypadku nietolerancji pokarmowych, diety wegetariańskiej lub wegańskiej – nie trzeba się już martwić o to, czy na miejscu znajdzie się sklep lub restauracja, oferująca odpowiednie menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *